Wat Is Aansprakelijkheidsverzekering

Zakelijke Aansprakelijkheidsverzekering

Met een WA verzekering voor particulieren (AVP) dek je jouw aansprakelijkheid voor gebreken aan personen (letselschade) en aan zaken. Je hoeft de aangebrachte gebreken niet zelf veroorzaakt te hebben. Een gesprongen waterleiding die watergebreken veroorzaakte bij de buren, is ook schade die je niet direct zelf veroorzaakt hebt. Tenslotte wordt de schade jou volgens de wet wel toegerekend. We spreken in dit situatie over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te betalen bij zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is dat de verzekeringnemer verantwoordelijk bent voor de te verhalen gebreken aan mensen of goederen. Als dat het geval is, zijn tevens de schades achteraf gedekt.

Een ongeluk zit in een niet groot hoekje. Je vrouw kan per abuis een bal door het raam schoppen gedurende het tennissen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een opa voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet goed gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten van de schade als jij of je familie per ongeluk de aanstichter is van gebreken aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je familie als privé-persoon maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een WA verzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een WA verzekering biedt bescherming voor schade waar jij of jouw dochter aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Hiernaast ben je verzekerd voor gebreken aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn toegebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de schade, houdt in niet altijd dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal ook verantwoordelijk voor schade aangericht door je huisdier. ook ben jij verantwoordelijk voor gebreken die is ontstaan door een gebrek aan jouw huis. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van je woning op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je aansprakelijk voor de gebreken die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de onkosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering geldt voor schade waar je volgens de wet verantwoordelijk voor bent. Hiermee wordt bedoeld: gebreken door onzorgvuldig handelen. schade door opzet en gebreken door een groep vallen niet onder de dekking. Veroorzaak je schade aan je eigen spullen of die van andere gezinsleden? tevens dit valt niet onder de dekking.

Je kunt deze verzekering voor jezelf vinden, maar tevens voor een ander, zoals je partner en je kinderen. Kinderen moeten minderjarig zijn – in dit geval onder de 21 – en inwonend. Studerende kinderen mogen, tevens als ze uitwonend zijn, worden meeverzekerd. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Maar voor een aantal euro per maand kun je jezelf of een dierbare verzekeren tot een bedrag van ten hoogste 2,5 miljoen euro. Vergelijk nu!{

Waarom een AVP?

De aansprakelijkheidsverzekering sluit je af om je te beschermen tegen schades waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent. Dit zijn gebreken die je aandoet aan anderen of de spullen van andere mensen. Denk aan de computer van je oom die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die struikelt over een laaghangend snoer in je huis en zijn enkel breekt. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt niet alleen de schade die jij hebt veroorzaakt, tevens die van bijvoorbeeld je logés. Met een aansprakelijkheidsverzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een bedrag van ruim een miljoen euro.

Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren bedisplay je niet alleen je eigen banksaldo, maar tevens die van degene die je onverhoopt gebreken berokkent. Wij assisteren bij het kiezen van de beste WA verzekering voor jou.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen gebreken aan anderen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

  • Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt tevens wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
  • De AVP uitgekeerd letsel gebreken en zaakschade
  • Opzettelijke schade is niet verzekerd
  • Zuivere vermogensschade is tevens uitgesloten

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die gebreken die jouw kind(eren) aan iemand anders of zijn goederen aanbrengt. De polis is in beginsel bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als verzekeringnemer gebreken toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot om en nabij €1.250.000 gedekt per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een AVP verplicht?

In Holland is het aan gaan van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Ook met huisdieren zit een tegenslag in een klein hoekje. De onkosten voor het terug betalen van de veroorzaakte gebreken kan dan enorm hoog uitvallen.

AVP: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de WA-verzekering voor auto’s, hoort de WA verzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De kosten die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met gezinsdekking (circa €50 per jaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief laag en sowieso geen reden om een polis niet aan te gaan. ernaast ben je als je geen AVP hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan een ander, veel meer kwijt. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Wat is verzekerd

Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tot een bedrag van 1.250.000 euro. De aansprakelijkheidsverzekering heeft een ruime dekking. Als jij voor de wet verantwoordelijk bent, kun je een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering dekt niet alleen de schade die jij hebt veroorzaakt, maar tevens die van eventuele gezinsleden, uitwonende kinderen (vanwege studie), inwonende ouders en logés. Er zijn maar een aantal situaties die zijn uitgesloten van de dekking.

Wat is niet verzekerd

De aansprakelijkheidsverzekering geldt niet voor gebreken die zijn veroorzaakt met een motorvoertuig. Want hiervoor heb je dan een aparte brommer-, motor- of autoverzekering afgesloten. Tevens gehuurde spullen, bijvoorbeeld voor een verbouwing of feest, zijn niet verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering. Maar tevens het jachtrisico en schade bij risicovolle sporten is uitgesloten. schade die je opzettelijk hebt veroorzaakt wordt niet uitgekeerd door de aansprakelijkheidsverzekering.

Wat kost een WA verzekering?

Een AVP kost een paar euro per maand. De exacte onkosten hangen af van je persoonlijke situatie, zoals je woonplaats en leeftijd. Tevens maakt het ook uit of je de AVP alleen afsluit of dat je tevens je partner en/of kinderen meeverzekert.

Met een WA verzekering bent u verzekerd op welk moment u verantwoordelijk gesteld wordt.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeringsmaatschappijen kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij een aantal heb je geen optie. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere maandprijs die je elke maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel mogelijkheid vrijheid in.

Waarom sluit je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af?

De meeste Nederlanders hebben al een aansprakelijkheidsverzekering voor privésituaties. Alleen dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) geen schades die je als bedrijf veroorzaakt. Zo’n gebreken kan flink in de papieren lopen, dus is het slim een AVB te hebben. Heb je dit niet? Dan loop je het gevaar dat je zo’n hoge claim niet zelf kunt betalen. Zeker als kleine zelfstandige kan dit een probleem zijn, waar je liever niet mee te maken krijgt.

Simpel overstappen aansprakelijkheidsverzekering

Het klinkt moeilijk om je oude WA verzekering te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor zakelijke aansprakelijkheidsverzekering vinden.