wat kost een rechtsbijstandverzekering

Wat Doet Een Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen. Bijvoorbeeld als je wordt ontslagen omdat het bedrijf gaat reorganiseren. Dan is het fijn als iemand je helpt die weet wat je rechten en plichten zijn.

Wat Doet Een Rechtsbijstandverzekering: Wat is een rechtsbijstandverzekering?

De rechtsbijstandverzekering is een verzekering waarmee je je letterlijk voor rechtsbijstand ofwel juridisch advies verzekert. Als je een beroep doet op je rechtsbijstandverzekering krijg je hulp van advocaten die werkzaam zijn bij je rechtsbijstandverzekeraar. De juridische hulp is dan verzekerd. En dat is slim. Een advocaat kost per uur kost namelijk rondom hetzelfde als wat een rechtsbijstandverzekering per twaalf maanden aan premie kost.

Als je een rechtsbijstandverzekering afsluit kun je kiezen voor verscheidene dekkingen. Zoals de bescherming ‘consument’, de dekking ‘inkomen’, ‘wonen’ en ‘verkeer’. Heb je al een rechtsbijstandverzekering en wil je een bescherming toevoegen? Maak dan eerst een nieuwe vergelijking van rechtsbijstandverzekeringen. Het kan zijn dat een andere verzekeraar beter past bij je situatie. Als je een dekking wilt stopzetten, heb je meestal één maand opzegtermijn.

Nadelen van de rechtsbijstandverzekering:

U mag bij de meeste verzekeringsmaatschappijen geen eigen advocaat kiezen, u krijgt meestal een juridisch medewerker toegewezen en daar moet u het mee doen.

  • U betaalt een optie jarenlang kosten zonder dat u in een juridisch conflict verzeild raakt. Een advocaat of jurist schakelt u nochtans alleen in als u daadwerkelijk een juridisch conflict heeft.
  • Een juridisch medewerker van een rechtsbijstandverzekering heeft over het algemeen erg veel dossiers onder zich in vergelijking met een reguliere advocaat. Hierdoor komt het in de praktijk nog wel eens voor dat u bij een rechtsbijstandverzekeraar wat langer moet wachten op antwoord op uw vragen.
  • Rechtsbijstandpolis of toch ook liever zelf een eigen advocaat inschakelen?

Zo benadrukken rechtsbijstandverzekeraars in de regel dat een rechtsbijstandpolis slechts een fractie kost van de onkosten van een advocaat, met name als het tot een gerechtelijke procedure komt. Daar staat tegenover dat de gemiddelde particulier slechts een enkele keer in zijn leven een (serieus) juridisch probleem heeft en dus tevens maandprijs betaalt voor de jaren waarin hij geen beroep hoeft te doen op zijn polis.

Het eindoordeel moet zijn dat beide partijen een eigen rol en functie vervullen. De een zal veel voordeel hebben bij een rechtsbijstandverzekering, terwijl een ander juist liever zelf een advocaat wil kunnen kiezen als er zich een juridisch probleem voordoet.

Verschillende soorten rechtsbijstandverzekeringen vergelijken voor wat doet een rechtsbijstandverzekering,wat-doet-een-rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering werkt over het algemeen met aparte vergoedingen. Bij rechtsbijstandsverzekeringen vergelijken is het interessant te weten welke dekking er gekozen moet worden.

Bij de woondekking worden problemen met de verhuurder van de woning gedekt. Ook problemen met de aankoop van een woning verdient juridische bijstand middels deze rechtsbijstandsverzekering, evenals een conflict met de buren.