Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren

Volledig Casco

Een aansprakelijkheidsverzekering is van belang om af te sluiten. Het wordt tevens wel een WA-verzekering genoemd, het betreft namelijk een verzekering ten behoeve van uw wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee bent u verzekerd tegen de financiële gevolgen van de door u of uw gezinsleden veroorzaakte schade aan derden. Niet alleen uzelf, ook uw partner, kinderen, huisdieren en eventuele logees zijn verzekerd als zij onverhoopt schade of letsel aan andere personen veroorzaken.

Wat is een WA verzekering?

Reden voor de verzekering om uit te keren bij volledig casco is dat jij aansprakelijk bent voor de te vergoeden schade aan personen of zaken. Als dat zo is, zijn tevens de gevolgschades gedekt.

Een ongeluk zit in een nihil hoekje. Je vrouw kan per abuis een bal door het raam schoppen lopende het spelen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een oom voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet voldoende gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als jij of je vriendin per abuis de aanstichter is van schade aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je dochter als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een WA verzekering biedt bescherming voor gebreken waar jij of jouw zoon verantwoordelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. daarnaast ben je gedekt voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn toegebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de gebreken, betekent niet dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld tevens verantwoordelijk voor schade aangebracht door je hond. Ook ben jij aansprakelijk voor schade die is voorzaakt door een mankement aan jouw woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw huis op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een schade veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u aansprakelijk voor deze gebreken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de kosten die hieruit volgt zelf betalen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor verzekerd en zal uw verzekering de onkosten om de gebreken te dekken betalen. Het is niet voorgeschreven om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel handig zijn. Het hoeft dan ook niet zo te zijn dat u de schade zelf veroorzaakt heeft. Een gesprongen waterleiding bij de buurman, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buurman. Het kan verkeren. Tevens hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering. {

Waarom een AVP?

De WA verzekering ga je aan om je te beschermen voor gebreken waar je wettelijk aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je aandoet aan personen of de spullen van anderen. Denk aan de laptop van je oom die je uit je handen laat vallen. Of je broer die struikelt over een laaghangend touw in je kamer en zijn arm breekt. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren betaalt niet alleen de gebreken die jij hebt veroorzaakt, tevens die van bijvoorbeeld je logés. Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schade van ruim een miljoen euro.

Met een AVP bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar tevens die van degene die je per ongeluk gebreken berokkent. Wij begeleiden bij het kiezen van de beste AVP voor jouw situatie.

Uw aansprakelijkheidsverzekering gedekt u tegen gebreken aan anderen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen gebreken aan anderen

 • Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel AVP genoemd
 • Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren betaald letsel schade en zaakschade
 • Met opzet veroorzaakte schade wordt niet vergoed
 • Zuivere vermogensgebreken is ook uitgesloten

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die schade die jij als verzekeringnemer aan een ander of zijn bezittingen aanbrengt. De polis is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Als u als klant gebreken aanbrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot circa €1.250.000 gedekt per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Is een WA verzekering verplicht?

In ons land is het aan gaan van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Ook met huisdieren zit een tegenslag in een klein hoekje. De kosten voor het betalen van de veroorzaakte schade kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

WA verzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de WA verzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een WA verzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De premie die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering met dekking voor het gehele gezin (circa €50 per twaalf maanden voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en absoluut geen reden om zo’n polis niet af te sluiten. Ook ben je als je geen WA verzekering hebt en wel aansprakelijk bent voor gebreken aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt niet:

 • gebreken die met opzet veroorzaakt is
 • gebreken veroorzaakt door motorrijtuigen, luchtvaartuigen of vaartuigen
 • Enkel financiële schade

  Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

  Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij enkele verzekeringsmaatschappijen kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen optie. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere premie die je maandelijks moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering vereist is heb je hier wel keuzemogelijkheid vrijheid in.

 • Waarom sluit je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af?

  De meeste Nederlanders hebben al een aansprakelijkheidsverzekering voor privésituaties. Alleen vergoedt een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) geen schades die je als bedrijf veroorzaakt. Zo’n gebreken kan flink in de papieren lopen, dus is het interessant een AVB te hebben. Heb je dit niet? Dan loop je het perikel dat je zo’n hoge schadeclaim niet zelf kunt betalen. Zeker als kleine zelfstandige kan dit een probleem zijn, waar je liever niet mee te maken krijgt.

  Eenvoudig overstappen AVP

  Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de annulatie dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor volledig casco afsluiten.