Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken?

Ongeveer 60% van de Nederlandse bevolking heeft een rechtsbijstandverzekering afgesloten. Met een rechtsbijstandverzekering kunt u juridische adviezen krijgen om uw recht te halen in een probleem.

Vergelijk Rechtsbijstandverzekeringen

U kunt verschillende rechtsbijstandverzekeringen met elkaar vergelijken via de online vergelijkingstool op onze website. Deze tool vergelijkt de verzekeringen van verschillende Nederlandse verzekeraars op basis van de dekking die zij bieden en de maandelijkse prijs die zij hiervoor vragen. Kies niet direct voor de verzekering met de laagste premie, maar lees altijd eerst de dekkingsvoorwaarden van een verzekering door. Zo weet u zeker dat u goed verzekerd bent voor hoge juridische onkosten als u te maken zou krijgen met een conflict.

Laatste prijsupdate: 6 februari 2023

Dekking van een rechtsbijstandverzekering

De dekking van een rechtsbijstandverzekering verschilt per verzekering en per verzekeringsmaatschappij. U kunt hierbij kiezen uit 5 verschillende typen dekkingen, namelijk: consumentenrecht, inkomen,en fiscaal recht & vermogen. De consumentdekking is voldoende voor het oplossen van conflicten bij het aankopen of huren van consumentengoederen, een geschil met een internet- of televisieprovider, enzovoorts. Dit zijn relatief simpel op te lossen problemen.

Een derde mogelijkheid die u heeft is de ‘wonendekking’, die gericht is op geschillen met een verkoper van een woning. Ook conflicten die u met uw buren of andere bewoners uit de straat heeft vallen vaak onder deze dekking. Let wel, het gaat in dit geval alleen om conflicten die betrekking hebben op uw woning.

De verkeerdekking beschermt u tegen de hoge kosten voor juridische hulp bij geschillen die ontstaan in het verkeer. Het gaat hierbij niet alleen om problemen die ontstaan zijn bij het vervoer per auto, maar ook om geschillen waar u als fietser of voetganger bij betrokken bent geraakt.

Eigen risico bij een rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering biedt geen financiële vergoeding in het geval van problemen, maar levert eigenlijk een dienst aan u als verzekeringnemer. Dit maakt het in een aantal gevallen wat lastig om te bepalen hoe het eigen risico bij een rechtsbijstandverzekering werkt. 

Mocht u ervoor kiezen om een eigen risico in te stellen bij het afsluiten van dit type verzekering, dan krijgt u bij het inschakelen van juridische hulp een rekening van uw verzekeraar. Het kan voorkomen dat juridisch advies niet onder uw eigen risico valt en altijd gratis is.

Het is interessant om voor een eigen risico te kiezen als u geen problemen verwachten en uw maandelijkse kostprijs wilt verlagen. Des te hoger uw eigen risico is, des te lager is ook uw maandelijkse premie.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering is een verzekering die ervoor zorgt dat de verzekerde juridische bijstand krijgt bij een juridisch probleem. Als zo’n geval zich voordoet, zal meestal een jurist die voor de verzekeringsmaatschappij werkt de verzekeringnemer verder helpen. In enkele gevallen moet iemand een advocaat in de arm nemen en worden de kosten daarvan vergoed.

Een rechtsbijstandverzekering kan van belang zijn in juridische conflicten, maar bekijk altijd goed de voor- en nadelen. Als de verzekeringnemer vaak een beroep doet op de rechtsbijstandverzekering, kan de verzekeraar een waarschuwing sturen. Bijvoorbeeld dat de premie zal worden verhoogd of de dekking zal worden opgezegd. Daarom is het handig eerst de gehele polis goed te lezen bij het rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Rechtsbijstandsverzekering vergelijken en eigen risico

Net als bij veel andere verzekeringen betaalt men ook de bij rechtsbijstandsverzekering een eigen risico. Bij het rechtsbijstandsverzekering vergelijken is het dus raadzaam rekening te houden met het eigen risicobedrag. Dit werkt hetzelfde als bij de zorgverzekering: men dient eerst tot een bepaald bedrag zelf te vergoeden. Hoe hoog het maximum verzekerd bedrag is, is afhankelijk van de dekking. Vergelijk rechtsbijstandsverzekering voor een overzicht van deze bedragen. Dat kan maandelijks behoorlijk wat schelen op de kosten.

Willem de Boer

Docent

"Ieder jaar hebben de grote aanbieders wel een aanbieding voor overstappers. Ik ben ingeschreven op de mailinglijst van Overstappenisnieteng.nl en maak altijd gebruik van een aanbieding die ik per mail krijg."

Rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering FAQ

Is een rechtsbijstandverzekering verplicht?

Nee, een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht. Maar wel aan te raden. Op het moment dat jij of een lid van je gezin schade veroorzaakt kun je worden aangeklaagd. Rechtbijstandsverzekeringen vergoeden de kosten voor advocaat, rechtbank en griffie.

Een rechtsbijstandverzekering hoeft niet duur te zijn. Je hebt al een rechtsbijstandverzekering vanaf iets meer dan €5 per maand. 

Als je de kosten van een rechtszaak moet betalen ben je al heel snel €900 kwijt. 

Die €5 heb je met één rechtszaak dus al dubbel en dwars terugverdiend.

Hoeveel kost een rechtsbijstandverzekering?

De prijs van een rechtsbijstandverzekering varieert van €5 per maand tot wel €25 per maand. Het hangt van diverse zaken af. In onze rechtsbijstandverzekeringvergelijker kun je handig ziet wat jouw goedkoopste rechtsbijstandverzekering kost.

Je kunt ook handig de polisvoorwaarden inzien door in het vergelijkingsoverzicht door te klikken naar de website van de polis aanbieder.

Waar is een rechtsbijstandverzekering goed voor?

Met een rechtsbijstandverzekering kun je je verzekeren tegen advocaatkosten en de kosten van een rechtbank. 

Wie zijn er meeverzekerd:

  • Permanent inwonende familieleden
  • Huishuidelijk personeel
  • Reisgenoten
  • Passagiers die in jouw voertuig of vaartuig meereizen

Een rechtsbijstandverzekering wordt vrijwel altijd aangeraden. 

Mensen zeggen wel eens: ik heb nog nooit zo'n verzekering nodig gehad!

Maar dan vergeten ze dat een verzekering een soort kansberekening is. Als jij nog nooit een schade hebt veroorzaakt, wordt de kans dat jij schade veroorzaakt steeds groter.

Bij een rechtsbijstandverzekering geldt dat natuurlijk ook. Bekijk daarom nu onze rechtsbijstandverzekering vergelijker en ontdek wat een rechtsbijstandverzekering in jouw situatie kost.

Rechtsbijstandverzekering Nieuws

It seems we can't find what you're looking for.