Independer Aansprakelijkheidsverzekering

Ing Aansprakelijkheidsverzekering

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan uiteindelijk interessant zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je gedekt zijn voor de schade die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet exact voor welke verzekeraar je het betere kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het meest voordelige is? In dit artikel vindt je alle gegevens die je nodig hebt alvorens je begint met ing aansprakelijkheidsverzekering, en voorafgaand je er één gaat aan gaan.

Wat is een WA verzekering?

Reden voor de verzekering om uit te betalen bij ing aansprakelijkheidsverzekering is dat jij aansprakelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan personen of zaken. Als dat het geval is, zijn tevens de de daaruit voortvloeiende schades gedekt.

Een ongeval zit in een klein hoekje. Je vrouw kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het tennissen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een opa voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor deze gebreken. Een WA verzekering dekt de schade als jij of je dochter per ongeluk de aanstichter is van gebreken aan anderen. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familielid als privé-persoon maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt dekking voor schade waar jij of je kind verantwoordelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Hiernaast ben je verzekerd voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, houdt in niet dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal ook aansprakelijk voor gebreken aangericht door je hond. ernaast ben jij verantwoordelijk voor schade die is voorzaakt door een gebrek aan jouw woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van je woning op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je aansprakelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een nihil hoekje. Je kind kan per tegenslag een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de kosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering geldt voor gebreken waar je volgens de wet verantwoordelijk voor bent. Hiermee wordt bedoeld: gebreken door onzorgvuldig handelen. schade door opzet en schade door een groep vallen niet onder de dekking. Veroorzaak je gebreken aan je eigen spullen of die van andere gezinsleden? ook dit valt niet onder de dekking.

Je kunt deze verzekering voor jezelf aan gaan, maar ook voor een ander, zoals je partner en je kinderen. Kinderen moeten minderjarig zijn – in dit situatie onder de 21 – en inwonend. Studerende kinderen mogen, ook als ze uitwonend zijn, worden meeverzekerd. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Maar voor een paar euro maandelijks kun je jezelf of een dierbare verzekeren tot een bedrag van ten hoogste 2,vijf miljoen euro. Vergelijk nu!{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

U wilt niet extra verzekerd zijn en ook niet voor elk geval. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is in de regel geen overbodige luxe. U acht de kans in de regel klein, maar u zit waarschijnlijk immers wat prettiger op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die schade aanricht bij de buren voor u financieel geen effecten heeft. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje en komt te allen tijde op een moment dat het u niet goed uitkomt, ook financieel niet.

De onkosten kunnen nogal eenvoudig oplopen als het wel mis gaat. Met een lage maandprijs maandelijks kunt u dit risico al afdekken. Voor zo’n €34 per 12 maanden bent u al goed verzekerd.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

  • Een WA verzekering wordt ook wel AVP genoemd
  • Een aansprakelijkheidsverzekering betaald letsel schade en zaakschade
  • Opzettelijke gebreken is niet verzekerd
  • Zuivere vermogensschade is ook uitgesloten

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die schade die iemand aan een ander persoon of zijn bezittingen aanbrengt. De polis is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als verzekerde schade aanbrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot ruwweg €1.250.000 vergoed per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een AVP verplicht?

In ons land is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Ook met kinderen zit een ongeval in een nihil hoekje. De kosten voor het betalen van de schade kan dan enorm hoog uitvallen.

WA verzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de WA-verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandelijkse kosten die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering met dekking voor het gehele gezin (ongeveer €50 per 12 maanden voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en absoluut geen reden om zo’n verzekeringspolos niet af te sluiten. ernaast ben je als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt en wel aansprakelijk bent voor gebreken aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Wat valt er buiten mijn verzekering?

Buiten de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering valt gebreken veroorzaakt door:

Motorrijtuigen, caravans, vaartuigen waar je een rij- of vaarbewijs voor nodig hebt en luchtvaartuigen (deze hebben eigen verzekering nodig).

Een uitzondering wordt gemaakt in het situatie van joyriding, mits de veroorzaker jonger is dan 18 jaar en zich met geweld toegang. Heb je als autobezitter de sleutel in het slot laten zitten, dan ben je zelf schuldig als derden er met jouw auto vandoor gaat. Je zult dan je eigen autoverzekering moeten aanspreken omdat je nalatig bent geweest.

Materiële schade aan spullen van een ander die verzekerd is op je polis (je partner of kind onder andere). Als jouw partner jouw dure tablet stuk maakt, zal de AVP geen vergoeding uitbetalen.

Gebreken die met voorbedachten rade is veroorzaakt, zoals vandalisme, maar ook gebreken die je veroorzaakt onder invloed van bijvoorbeeld drugs of seksueel misbruik. Als het kinderen van onder de 14 jaar betreft, valt schade door opzet echter wél onder de AVP-dekking

Groepsaansprakelijkheid: je kunt (mede) aansprakelijk worden gehouden voor schade die door anderen is veroorzaakt als die gebreken werd toegebracht terwijl je tezamen met die andere mensen in groepsverband optrad. Voorwaarde is wel dat het gedrag van de groepsleden zodanig was dat een weldenkend mens zich normaal gesproken uit de groep had moeten lopen. In dat geval zal de AVP niet uitkeren.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeraars kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen keuze. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent tevens een hogere maandprijs die je per maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel mogelijkheid vrijheid in.

Waarom sluit je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af?

De meeste Nederlanders hebben al een aansprakelijkheidsverzekering voor privésituaties. Alleen dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) geen gebreken die je als bedrijf veroorzaakt. Zo’n schade kan flink in de papieren lopen, dus is het interessant een AVB te hebben. Heb je dit niet? Dan loop je het bedreiging dat je zo’n hoge claim niet zelf kunt betalen. Zeker als kleine zelfstandige kan dit een probleem zijn, waar je liever niet mee te maken krijgt.

Snel overstappen AVP

Het klinkt moeilijk om je oude AVP te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor ing aansprakelijkheidsverzekering vinden.