Goedkoopste Aansprakelijkheidsverzekering

Independer Aansprakelijkheidsverzekering

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan tenslotte verstandig zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je verzekerd zijn voor de gebreken die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet exact voor welke verzekeraar je het goedkopere kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het meest voordelige is? In dit artikel vindt je alle informatie die je benodigd voordat je begint met independer aansprakelijkheidsverzekering, en voorafgaand je er één gaat afsluiten.

Wat is een AVP?

Reden voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij independer aansprakelijkheidsverzekering is dat jij aansprakelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan personen of goederen. Als dat zo is, zijn tevens de de daaruit voortvloeiende schades gedekt.

Een tegenslag zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je papegaai de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet goed verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten van de gebreken als jij of je vriendin per ongeluk de veroorzaker is van schade aan derden. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je dochter als privé-persoon maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een WA verzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt dekking voor schade waar jij of jouw dochter verantwoordelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. daarnaast ben je gedekt voor gebreken aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn toegebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, houdt in niet dat jij de gebreken zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld tevens verantwoordelijk voor gebreken aangebracht door je hond. Ook ben jij aansprakelijk voor schade die is ontstaan door een gebrek aan je huis. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van je woning op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Per slot van rekening is het in feite voor vrijwel iedereen een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

De aansprakelijkheidsverzekering sluit je af om je te verzekeren tegen gebreken waar je volgens de wet aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je toebrengt aan andere mensen of de spullen van andere mensen. Denk aan de boormachine van je buurman die je uit je handen laat vallen. Of je oom die valt over een losliggend touw in je huis en zijn schouder breekt. De AVP dekt bijna alle schade die jij hebt veroorzaakt, tevens die van bijvoorbeeld je kinderen. Met de AVP binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schade van ruim een miljoen euro.

Met een AVP bescherm je niet alleen je eigen portemonnee, maar tevens die van de persoon die je onverhoopt schade berokkent. Wij helpen bij het kiezen van de beste AVP voor jouw gezin.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen schade aan andere mensen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

  • Een AVP wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
  • De WA verzekering uitgekeerd letsel schade en zaakschade
  • schade die met opzet is veroorzaakt wordt niet betaald
  • Alleen financiële gebreken uit zaken of letsel worden vergoed door een AVP

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die gebreken die iemand aan een ander persoon of zijn bezittingen aanbrengt. De verzekering is in beginsel bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als klant gebreken aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot circa €1.250.000 vergoed per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Is een WA verzekering verplicht?

In Nederland is het aan gaan van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Ook met kinderen zit een tegenslag in een nihil hoekje. De kosten voor het betalen van de schade kan dan erg hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de WA-verzekering voor autobezitters, hoort de aansprakelijkheidsverzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een AVP hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandelijkse kosten die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met gezinsdekking (ongeveer €50 per twaalf maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en zeker geen reden om een polis niet aan te gaan. Ook ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan een ander, veel duurder uit. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen

De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen lopen flink uiteen: de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering bleek in een test van de Consumentenbond rondom twee keer zo duur te zijn als de duurste aansprakelijkheidsverzekering Dat hoeft voor uw geval niet automatisch de betere aansprakelijkheidsverzekering te zijn. Vraag dus verscheidene offertes op en vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen niet alleen op premie, maar tevens op voorwaarden. Kijk onder meer even bij Nationale Nederlanden, Reaal, Univé en Verzekeruzelf.

De aansprakelijkheidsverzekering van OHRA kreeg in 2020 van onderzoeksbureau Moneyview 5 sterren voor zowel prijs als voorwaarden. De aansprakelijkheidsverzekeringen van ABN Amro en Klaverblad kregen eveneens 5 sterren voor polisvoorwaarden. Moneyview gaf tevens 5 sterren voor prijs aan Aon en aanstonds aan United Insurance. Zo is de maximale betaling voor schade door vriendendiensten (een geval waarin een klant niet verantwoordelijk is) bij ABN AMRO en OHRA hoger dan bij de meeste andere producten. Wel sluiten ABN Amro en Inshared de bescherming voor gebreken door drones nog continu expliciet uit. OHRA is nog telkens de enige die aansprakelijkheidsschades van drones uitdrukkelijk wel dekt.

Wilt u weten wat de premie is voor uw situatie? Dan kunt u een aansprakelijkheidsverzekering berekenen. Dit doet u in de vergelijker op deze website. U vult enkele gegevens in: uw gezinssamenstelling, uw geboortedatum, de geboortedatum van uw partner, het gedekt bedrag, het eigen risico type en het eigen risico algemeen. Aan de hand van deze gegevens kan de vergelijker de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering berekenen. Het kost u slechts 1 minuut van uw tijd.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeraars kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij niet alle heb je geen keuze. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in ook een hogere premie die je per maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering geboden is heb je hier wel optie vrijheid in.

Waarom sluit je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af?

De meeste Hollanders hebben al een aansprakelijkheidsverzekering voor privésituaties. Alleen vergoedt een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) geen schades die je als bedrijf veroorzaakt. Zo’n schade kan flink in de papieren lopen, dus is het interessant een AVB te hebben. Heb je dit niet? Dan loop je het gevaar dat je zo’n hoge schadeclaim niet zelf kunt betalen. Zeker als kleine zelfstandige kan dit een probleem zijn, waar je liever niet mee te maken krijgt.

Eenvoudig overstappen AVP

Het klinkt ingewikkeld om je oude WA verzekering te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is zo geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor independer aansprakelijkheidsverzekering vinden.