Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan op de keper beschouwd interessant zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je verzekerd zijn voor de schade die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet precies voor welke verzekeraar je het slimste kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het voordeligste is? In dit artikel vindt je alle gegevens die je benodigd alvorens je begint met beroepsaansprakelijkheidsverzekering, en alvorens je er één gaat vinden.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Reden voor de verzekering om uit te betalen bij beroepsaansprakelijkheidsverzekering is dat de verzekeringnemer aansprakelijk bent voor de te verhalen schade aan personen of goederen. Als dat het geval is, zijn tevens de schades achteraf gedekt.

Een tegenslag zit in een niet groot hoekje. Je vriendin kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een vader voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet goed verzekerd bent voor zulke gebreken. Een AVP dekt de kosten als jij of je vrouw per ongeluk de aanstichter is van schade aan derden. Dit geldt uitsluitend voor de gebreken die jij of je partner als particulier maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een WA verzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een WA verzekering biedt dekking voor gebreken waar jij of je vrouw aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Hiernaast ben je verzekerd voor gebreken aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met voorbedachte rade mag zijn toegebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de gebreken, betekent niet dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld tevens verantwoordelijk voor gebreken aangericht door je hond. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor schade die is voorzaakt door een gebrek aan jouw huis. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van je woning op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je aansprakelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de onkosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Per slot van rekening is het eigenlijk voor vrijwel iedereen een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering aan gaan?

U kunt bij de verzekeringsmaatschappij kiezen voor welk bedrag u de verzekering wilt vinden. Dit ligt normaal gesproken tussen de €500.000 en €2.500.000 per geval. U kunt dit terug vinden in uw voorwaarden. Als u gebruik moet maken van uw verzekering en u komt er niet uit met de tegenpartij. Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Heeft u deze niet? Dan kunt u hier een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Op welk moment je iets doet dat schade veroorzaakt, ben je er volgens de wet verantwoordelijk voor. Dat betekent dat je de onkosten van de gebreken moet betalen. Spullen kunnen zijn beschadigd, maar je kunt ook iemand ongewild verwonden. Heb je kleine kinderen? Dan is de ouder verantwoordelijk voor de schade die zij veroorzaken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet je de schade uit eigen zak betalen. Een kleine gebreken is in de regel niet het probleem. Maar stel dat iemand door iets wat jij zonder opzet hebt gedaan ziek wordt of gehandicapt raakt? Dan loopt de schade al simpel op.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

 • De WA verzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
 • Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren uitgekeerd letsel gebreken en zaakschade
 • Opzettelijke gebreken is niet verzekerd
 • Zuivere vermogensschade is ook uitgesloten

Een WA verzekering is een verzekering die gebreken die jij aan iemand anders of zijn spullen aanbrengt. De verzekering is in beginsel bij iedere verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Als u als verzekerde schade toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot ruwweg €1.250.000 vergoed per geval. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een AVP verplicht?

In dit land is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Vooral met enthousiaste huisdieren zit een tegenslag in een nihil hoekje. De kosten voor het vergoeden van de veroorzaakte schade kan dan erg hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een AVP hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De kosten die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met gezinsdekking (circa €50 per jaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief laag en absoluut geen reden om zo’n verzekeringspolos niet aan te gaan. ook ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor gebreken aan een ander, veel duurder uit. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Premie gebaseerd op gezinssamenstelling

De premie die u moet betalen voor de WA verzekering hangt af van de samenstelling van uw huishouding. In de basis zijn er 2 typen verzekeringen te benoemen: de dekking voor alléénstaand en de bescherming in gezinsverband. Onder de bescherming gezinsverband wordt een uitgebreidere groep meeverzekerd, hier behoren tevens kinderen tot 27 12 maanden bij.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij niet alle heb je geen keus. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere premie die je elke maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering verplicht is heb je hier wel mogelijkheid vrijheid in.

Voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij

Twijfel je tussen verzekeringsmaatschappijen, dan kun je het af laten hangen van de voorwaarden van de polis die het beste bij uw wensen passen. Je kan bijvoorbeeld naar de volgende kenmerken kijken:

 1. Heeft de verzekeringsmaatschappij eigen risico?
 2. Wat is de opzegtermijn van de AVP-verzekering?
 3. Moet je eenmalige poliskosten betalen?
 4. Op welke manieren kun je jouw schade melden?
 5. Biedt de verzekeraar tevens een pakket aan waar ook de opstalverzekering en inboedelverzekering onder valt?

  Simpel overstappen aansprakelijkheidsverzekering

  Het klinkt ingewikkeld om je oude WA verzekering te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is met enkele klikken geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan gaan.