Wat Is Een Aansprakelijkheidsverzekering

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering Zorg

Een aansprakelijkheidsverzekering is van invloed om af te sluiten. Het wordt ook wel een WA-verzekering genoemd, het betreft namelijk een verzekering ten behoeve van uw wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee verzekert u zich tegen de financiële effecten van de door u of uw gezinsleden veroorzaakte schade aan derden. Niet alleen uzelf, tevens uw partner, kinderen, huisdieren en eventuele logees zijn verzekerd als zij onverhoopt gebreken of letsel aan derden veroorzaken.

Wat is een AVP?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te keren bij beroepsaansprakelijkheidsverzekering zorg is dat jij aansprakelijk bent voor de te verhalen gebreken aan mensen of goederen. Als dat zo is, zijn tevens de gevolgschades gedekt.

Een ongeval zit in een klein hoekje. Je kind kan per abuis een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een oom voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet gedekt bent voor dit type schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade als jij of je dochter per ongeluk de veroorzaker is van schade aan anderen. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je vriendin als particulier maken. Eventuele gebreken gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een WA verzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt bescherming voor schade waar jij of jouw dochter verantwoordelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. ernaast ben je verzekerd voor gebreken aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn toegebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de gebreken, betekent niet dat jij de gebreken zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent soms ook verantwoordelijk voor schade aangericht door je kat. Ook ben jij aansprakelijk voor schade die ontstaat door een mankement aan jouw woning. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van jouw huis op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet voorgeschreven in Nederland, maar wel aan te raden. Als jij of jouw zoon iets doet waardoor schade wordt veroorzaakt, kun je over het algemeen aansprakelijk worden gesteld voor de geleden gebreken. Dat betekent dat de verzekerde opdraait voor de materiële schade, maar ook voor letselschade. Zeker die letselgebreken kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je gedekt bent.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering aan gaan?

U kunt bij de verzekeraar kiezen voor welk bedrag u de verzekering wilt aan gaan. Dit ligt in de regel tussen de €500.000 en €2.500.000 per claim. U kunt dit terug vinden in uw voorwaarden van de polis. Als u gebruik moet maken van uw verzekering en u komt er niet uit met de tegenpartij. Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Heeft u deze niet? Dan kunt u hier een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Wanneer je iets doet dat schade veroorzaakt, ben je er volgens de wet aansprakelijk voor. Dat houdt in dat je de onkosten van de schade moet betalen. Spullen kunnen zijn beschadigd, maar je kunt tevens iemand per abuis verwonden. Heb je kleine kinderen? Dan ben jij verantwoordelijk voor de schade die zij veroorzaken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet je de schade uit eigen zak betalen. Een kleine gebreken is vrijwel altijd niet het probleem. Maar stel dat iemand door iets wat jij zonder opzet hebt gedaan ziek wordt of hulpbehoevend raakt? Dan loopt de gebreken al simpel op.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

  • De aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
  • Een WA verzekering vergoed letsel gebreken en zaakschade
  • schade die met opzet is veroorzaakt wordt niet betaald
  • Alleen financiële schade uit zaken of letsel worden uitbetaald door de WA verzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die schade die jij aan iemand anders of zijn goederen aanbrengt. De verzekering is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als klant gebreken toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot circa €1.250.000 gedekt per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een WA verzekering verplicht?

In Nederland is het aan gaan van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Vooral met kinderen zit een ongeval in een nihil hoekje. De onkosten voor het betalen van de schade kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

WA verzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een WA verzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandelijkse kosten die je afdraagt voor een WA verzekering met bescherming voor het gehele gezin (circa €50 per kalenderjaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief laag en absoluut geen reden om zo’n verzekeringspolos niet af te sluiten. Ook ben je als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan een ander, veel meer kwijt. En desalniettemin is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Wat valt er buiten mijn verzekering?

Buiten de dekking van de WA verzekering valt gebreken veroorzaakt door:

Caravans, boten en motorrijtuigen waar je een rij- of vaarbewijs voor nodig hebt en luchtvaartuigen (deze hebben eigen verzekering nodig).

Een uitzondering wordt gemaakt in het situatie van joyriding, mits de veroorzaker minderjarig is en zich met geweld toegang. Heb je als autobezitter de sleutel in het slot laten zitten, dan ben je zelf schuldig als derden er met je auto vandoor gaat. Je zult dan je eigen autoverzekering moeten aanspreken omdat je nalatig bent geweest.

Materiële schade aan spullen van een ander die verzekerd is op je verzekeringspolis (je partner of kind onder andere). Als je partner je dure tablet stuk maakt, zal de WA verzekering geen vergoeding uitbetalen.

Gebreken door opzet, zoals vernieling, maar tevens gebreken die je veroorzaakt onder invloed van bijvoorbeeld drugs of seksueel misbruik. Als het kinderen jonger dan 14 jaar betreft, valt gebreken door opzet echter wél onder de AVP-dekking

Groepsaansprakelijkheid: je kunt (mede) verantwoordelijk worden gehouden voor gebreken die door andere personen is veroorzaakt als die gebreken werd aangebracht op het moment dat je samen met die andere groepsleden in groepsverband optrad. Voorwaarde is wel dat het gedrag van de groepsleden zodanig was dat een weldenkend mens zich eigenlijk uit de groep had moeten lopen. In dat situatie zal de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet uitbetalen.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij enkele verzekeraars kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij niet alle heb je geen keus. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere premie die je maandelijks moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering verplicht is heb je hier wel keus vrijheid in.

Waarom sluit je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af?

De meeste Nederlanders hebben al een aansprakelijkheidsverzekering voor privésituaties. Alleen betaalt een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) geen gebreken die je als bedrijf veroorzaakt. Zo’n schade kan flink in de papieren lopen, dus is het goed een AVB te hebben. Heb je dit niet? Dan loop je het bedreiging dat je zo’n hoge claim niet zelf kunt betalen. Zeker als kleine zelfstandige kan dit een probleem zijn, waar je liever niet mee te maken krijgt.

Simpel overstappen aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Het klinkt moeilijk om je oude aansprakelijkheidsverzekering particulieren te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is zo geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de annuleren dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor beroepsaansprakelijkheidsverzekering zorg vinden.