Aansprakelijkheidsverzekering Student

Beperkt Casco

Met een WA verzekering voor burgers (AVP) dek je jouw aansprakelijkheid voor gebreken aan personen (letselschade) en aan zaken. Je hoeft de veroorzaakte gebreken niet zelf gemaakt te hebben. Een gesprongen waterleiding die waterschade veroorzaakte bij de buren, is misschien schade die je niet echt zelf veroorzaakt hebt. Uiteindelijk wordt de gebreken jou volgens de wet wel toegerekend. We spreken in dit geval over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te keren bij beperkt casco is dat jij verantwoordelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan personen of zaken. Als dat het geval is, zijn ook de schades achteraf gedekt.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je zoon kan per abuis een bal door het raam schoppen gedurende het volleyballen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een vader voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet gedekt bent voor deze gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker is van schade aan anderen. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je partner als particulier maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een AVP wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt dekking voor schade waar jij of je vrouw aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Ook ben je verzekerd voor gebreken aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met voorbedachte rade mag zijn toegebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de gebreken, betekent niet dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld tevens aansprakelijk voor gebreken aangebracht door je huisdier. Ook ben jij verantwoordelijk voor schade die is ontstaan door een gebrek aan jouw huis. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van jouw woning op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de kosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Toch ook is het in principe voor vrijwel een ieder een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

De WA verzekering ga je aan om je te verzekeren voor gebreken waar je wettelijk aansprakelijk voor bent. Dit zijn gebreken die je toebrengt aan anderen of de spullen van andere mensen. Denk aan de boormachine van je buurman die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die valt over een laaghangend snoer in jouw kamer en zijn enkel breekt. Een WA verzekering vergoedt niet alleen de schade die jij hebt gemaakt, tevens die van onder meer je huisdieren. Met de WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een bedrag van 1 miljoen euro.

Met een aansprakelijkheidsverzekering bescherm je niet alleen je eigen portemonnee, maar ook die van degene die je per ongeluk schade toebrengt. Wij assisteren bij het kiezen van de beste AVP voor jouw gezin.

Uw aansprakelijkheidsverzekering gedekt u tegen schade aan andere personen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent gedekt tegen schade aan anderen

  • De aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
  • De WA verzekering betaald letsel schade en zaakschade
  • Met opzet veroorzaakte schade wordt niet betaald
  • Alleen financiële gebreken uit zaken of letsel worden vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die gebreken die jij aan een ander persoon of zijn goederen aanbrengt. De polis is in beginsel bij iedere verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Als u als klant schade aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 gedekt per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een AVP verplicht?

In Holland is het aan gaan van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Met name met enthousiaste huisdieren zit een ongeval in een nihil hoekje. De kosten voor het betalen van de schade kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de AVP niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je afdraagt voor een WA verzekering met dekking voor het gehele gezin (ongeveer €50 per 12 maanden voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief niet hoog en sowieso geen reden om zo’n verzekeringspolos niet aan te gaan. ernaast ben je als je g1 WA verzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor gebreken aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeraars kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij een aantal heb je geen mogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere premie die je elke maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering vereist is heb je hier wel keus vrijheid in.

Goedkope alternatieven

vanzelfsprekend blijven Nederlanders niet alleen een volk van organisatie en zekerheid, maar ook een volk van zuinigheid. De gemiddelde Nederlander gaat op zoek naar de meest voordelige WA Verzekering. Prima dat de overheid deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering voorgeschreven stelt, maar men wil vervolgens wel zo goedkoop een mogelijkheid aan deze plicht kunnen voldoen. Men mag dan wel alles goed geregeld willen hebben, maar vaak hebben klanten dit gevoel al wanneer ze er ‘goedkoop vanaf zijn gekomen’.

Daarbij realiseren sommigen zich niet, dat het niet alleen van invloed is dát je bent verzekerd, maar tevens wát je hebt verzekerd. Het vinden van een WA Verzekering betaalt gewoonlijk bijvoorbeeld niet de gebreken die een kind spelenderwijs kan toebrengen aan auto’s of woningen, terwijl veel consumenten dat wel denken. Als particulier is het daarom van belang om je niet alleen ‘goedkoop’ maar tevens simpel ‘goed’ te laten informeren over de soorten aansprakelijkheidsverzekeringen en hun dekking.

Gemakkelijk overstappen aansprakelijkheidsverzekering

Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering particulieren te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is met enkele klikken geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de annulatie dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor beperkt casco aan gaan.