Wat Is Aansprakelijkheidsverzekering

Beperkt Casco Dekking

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan uiteindelijk slim zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je verzekerd zijn voor de schade die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet precies voor welke verzekeraar je het goedkopere kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het goedkoopste is? In dit artikel vindt je alle informatie die je nodig hebt alvorens je begint met beperkt casco dekking, en voorafgaand je er een gaat aan gaan.

Wat is een AVP?

Reden voor de verzekering om uit te keren bij beperkt casco dekking is dat jij aansprakelijk bent voor de te vergoeden schade aan personen of goederen. Als dat het geval is, zijn ook de schades achteraf gedekt.

Een ongeluk zit in een niet groot hoekje. Je vrouw kan per abuis een bal door het raam schoppen tijdens het spelen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een oom voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet goed verzekerd bent voor deze schade. Een WA verzekering dekt de kosten van de schade als jij of je familie per ongeluk de aanstichter is van gebreken aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de gebreken die jij of je vrouw als particulier maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt bescherming voor gebreken waar jij of je partner verantwoordelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Ook ben je verzekerd voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent soms ook aansprakelijk voor gebreken aangericht door je huisdier. Ook ben jij verantwoordelijk voor gebreken die is ontstaan door een mankement aan je woning. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van je huis op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je aansprakelijk voor de schade die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de onkosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Immers is het inderdaad voor vrijwel een ieder een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Een aansprakelijkheidsverzekering ga je aan om je te beschermen tegen gebreken waar je wettelijk verantwoordelijk voor wordt gehouden. Dit zijn gebreken die je toebrengt aan andere mensen of de spullen van personen. Denk aan de laptop van je broer die je uit je handen laat vallen. Of je collega die struikelt over een losliggend touw in jouw kamer en zijn enkel breekt. De AVP betaalt niet alleen de schade die jij hebt veroorzaakt, ook die van onder meer je huisdieren. Met een WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een bedrag van 1.250.000 euro.

Met de WA verzekering bescherm je naast je eigen portemonnee, maar tevens die van degene die je per abuis gebreken berokkent. Wij helpen bij het kiezen van de beste AVP voor jouw gezin.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen gebreken aan derden waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen gebreken aan anderen

  • Een WA verzekering wordt ook wel WA verzekering genoemd
  • Een AVP vergoed letsel schade en zaakschade
  • Met opzet veroorzaakte schade wordt niet betaald
  • Financiële gebreken die niet voortvloeit uit een schade aan zaken of letselschade wordt niet uitbetaald

Een WA verzekering is een verzekering die gebreken die jouw kind(eren) aan iemand anders of zijn bezittingen aanbrengt. De polis is in beginsel bij iedere verzekeraar dezelfde. Als u als consument schade aanbrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot circa €1.250.000 gedekt per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een WA verzekering verplicht?

In Holland is het aan gaan van een AVP niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Met name met enthousiaste huisdieren zit een ongeval in een niet groot hoekje. De kosten voor het vergoeden van de schade kan dan erg hoog uitvallen.

WA verzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de WA-verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je afdraagt voor een WA verzekering met dekking voor het gehele gezin (bij benadering €50 per kalenderjaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en zeker geen reden om zo’n polis niet af te sluiten. daarnaast ben je als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Wat valt er buiten mijn verzekering?

Buiten de bescherming van de WA verzekering valt gebreken veroorzaakt door:

Vaartuigen, caravans en motorrijtuigen waar je een rij- of vaarbewijs voor nodig hebt en luchtvaartuigen (deze hebben eigen verzekering nodig).

Een uitzondering wordt gemaakt in het situatie van joyriding, mits de veroorzaker minderjarig is en zich met geweld toegang. Heb je als eigenaar van een auto de sleutel in het slot laten zitten, dan ben je zelf schuldig als iemand er met jouw auto vandoor gaat. Je zult dan je eigen autoverzekering moeten aanspreken omdat je nalatig bent geweest.

Materiële schade aan spullen van een ander die meeverzekerd is op je verzekeringspolis (je partner of kind bijvoorbeeld). Als jouw kind jouw dure tablet stuk maakt, zal de aansprakelijkheidsverzekering geen betaling uitbetalen.

Schade die met opzet is veroorzaakt, zoals vandalisme, maar tevens gebreken die je veroorzaakt onder invloed van bijvoorbeeld alcohol of seksueel misbruik. Als het kinderen jonger dan 14 jaar betreft, valt gebreken door opzet echter wél onder de AVP-dekking

Groepsaansprakelijkheid: je kunt (mede) aansprakelijk worden gesteld voor schade die door andere personen is veroorzaakt als die gebreken werd toegebracht terwijl je samen met die andere mensen in groepsverband optrad. Voorwaarde is wel dat het gedrag van de groep zodanig was dat een weldenkend mens zich normaal gesproken uit de groep had moeten lopen. In dat geval zal de aansprakelijkheidsverzekering niet uitbetalen.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeraars kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij niet alle heb je geen mogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere premie die je maandelijks moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel keuzemogelijkheid vrijheid in.

Wat voor soort aansprakelijkheidsverzekering kan ik het slimste aan gaan?

Als je aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijkt moet je bij de polisvoorwaarden letten op de verscheidene modules die betaalt zijn. Ben je alleenstaand, dan vallen alleen jijzelf, eventuele gasten en huispersoneel onder de dekking. Maar bij niet alle verzekeraars zijn ook kinderen tot een bepaalde leeftijd verzekerd op een aansprakelijkheidsverzekering voor alleenstaanden. Gebreken die veroorzaakt wordt door huisdieren kun je tevens verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Schade met de auto valt onder de verplichte WA-verzekering voor automobilisten, maar dat is een hele andere verzekering.

De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden een pakket aan waar je je opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering in onder kunt brengen. De opstalverzekering biedt dekking aan schade aan de opstal, de inboedelverzekering betaalt schade die je aan de inboedel oploopt. Verzekeraars bieden verschillende mogelijkheden aan om je aansprakelijkheidsverzekering zoveel een mogelijkheid te laten passen bij je gezinssituatie. Ben je alleenstaand, dan hoef je bijvoorbeeld niet hetzelfde bedrag te betalen als families met kinderen.

Uitwonende studerende kinderen worden meestal meeverzekerd. Dit geldt tevens voor huisdieren, ouders of opa’s en oma’s die bij je inwonen. Twijfel je welke optie het goedkopere bij je gezinssamenstelling past, dan kun je te allen tijde contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij naar je keuze. We bieden verder vergelijkingstools voor rechtsbijstandsverzekeringen, inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen aan.

Eenvoudig overstappen aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Het klinkt moeilijk om je oude aansprakelijkheidsverzekering particulieren te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de annulatie dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor beperkt casco dekking aan gaan.