Inboedel En Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering Verplicht

Een aansprakelijkheidsverzekering is doorslaggevend om af te sluiten. Het wordt ook wel een WA-verzekering genoemd, het betreft namelijk een verzekering bedoeld voor uw wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee verzekert u zich tegen de financiële effecten van de door u of uw gezinsleden veroorzaakte schade aan derden. Niet alleen uzelf, ook uw partner, kinderen, huisdieren en eventuele logees zijn verzekerd als zij onverhoopt schade of letsel aan anderen veroorzaken.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Reden voor de verzekering om uit te keren bij aansprakelijkheidsverzekering verplicht is dat jij aansprakelijk bent voor de te verhalen gebreken aan mensen of goederen. Als dat zo is, zijn ook de de daaruit voortvloeiende gebreken gedekt.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je vriendin kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het spelen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een vader voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor deze schade. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoedt de kosten van de schade als jij of je familielid per ongeluk de veroorzaker is van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familielid als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een AVP wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt dekking voor schade waar jij of je vriendin verantwoordelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. ook ben je gedekt voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn toegebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de gebreken, houdt in niet altijd dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor gebreken aangericht door je kat. Ook ben jij verantwoordelijk voor gebreken die is voorzaakt door een gebrek aan je woning. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van jouw woning op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering geldt voor gebreken waar je volgens de wet verantwoordelijk voor bent. Hiermee wordt bedoeld: gebreken door onzorgvuldig handelen. schade door opzet en gebreken door een groep vallen niet onder de dekking. Veroorzaak je gebreken aan je eigen spullen of die van andere gezinsleden? ook dit valt niet onder de dekking.

Je kunt deze verzekering voor jezelf aan gaan, maar ook voor een ander, zoals je partner en je kinderen. Kinderen moeten minderjarig zijn – in dit geval onder de 21 – en inwonend. Studerende kinderen mogen, ook als ze uitwonend zijn, worden meeverzekerd. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Maar voor enkele euro elke maand kun je jezelf of een dierbare verzekeren tot een bedrag van ten hoogste 2,5 miljoen euro. Vergelijk nu!{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

De WA verzekering sluit je af om je te beschermen voor schades waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent. Dit zijn gebreken die je toebrengt aan andere mensen of de spullen van anderen. Denk aan de boormachine van je collega die je uit je handen laat vallen. Of je collega die struikelt over een losliggend touw in je huis en zijn schouder breekt. Een WA verzekering vergoedt niet alleen de schade die jij hebt gemaakt, tevens die van bijvoorbeeld je huisdieren. Met de WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schadebedrag van 1 miljoen euro.

Met de aansprakelijkheidsverzekering bescherm je niet alleen je eigen portemonnee, maar ook die van de persoon die je onverhoopt gebreken berokkent. Wij begeleiden bij het kiezen van de beste aansprakelijkheidsverzekering particulieren voor jouw situatie.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen schade aan andere mensen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

 • Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel WA verzekering genoemd
 • Een aansprakelijkheidsverzekering uitbetaald letsel gebreken en zaakschade
 • Opzettelijke schade is niet verzekerd
 • Financiële schade die niet voortvloeit uit een schade aan zaken of letselschade wordt niet betaald

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die schade die jij aan een ander persoon of zijn spullen aanbrengt. De verzekering is in beginsel bij iedere verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Als u als verzekeringnemer schade toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot rond €1.250.000 gedekt per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een WA verzekering verplicht?

In dit land is het vinden van een AVP niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Met name met huisdieren zit een ongeluk in een klein hoekje. De kosten voor het betalen van de veroorzaakte gebreken kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

AVP: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een AVP hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering met bescherming voor het gehele gezin (ongeveer €50 per twaalf maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en absoluut geen reden om zo’n verzekeringspolos niet aan te gaan. Ook ben je als je géén AVP hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen

De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen lopen flink uiteen: de meest goedkope aansprakelijkheidsverzekering bleek in een test van de Consumentenbond ongeveer twee keer zo duur te zijn als de duurste aansprakelijkheidsverzekering Dat hoeft voor uw geval niet automatisch de slimste aansprakelijkheidsverzekering te zijn. Vraag dus verscheidene offertes op en vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen niet alleen op premie, maar ook op voorwaarden van de polis. Kijk onder meer even bij Inshared, Nowgo, Univé en Verzekeruzelf.

De aansprakelijkheidsverzekering van OHRA kreeg in 2020 van onderzoeksbureau Moneyview 5 sterren voor zowel prijs als voorwaarden. De aansprakelijkheidsverzekeringen van ABN Amro en Klaverblad kregen ook vijf sterren voor voorwaarden. Moneyview gaf ook 5 sterren voor kostprijs aan Aon en spoorslags aan United Insurance. Zo is de hoogste betaling voor schade door vriendendiensten (een situatie waarin een verzekeringnemer niet verantwoordelijk is) bij ABN AMRO en OHRA hoger dan bij de meeste andere producten. Wel sluiten ABN Amro en Inshared de dekking voor gebreken door drones nog telkens expliciet uit. OHRA is nog continu de enige die aansprakelijkheidsschades van drones expliciet wel dekt.

Wilt u weten wat de kosten is voor uw situatie? Dan kunt u een aansprakelijkheidsverzekering berekenen. Dit doet u in de vergelijker op deze website. U vult enkele gegevens in: uw gezinssamenstelling, uw geboortedatum, de geboortedatum van uw partner, het verzekerd bedrag, het eigen risico type en het eigen risico algemeen. Aan de hand van deze gegevens kan de vergelijker de meest goedkope aansprakelijkheidsverzekering berekenen. Het kost u slechts 1 minuut van uw tijd.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij sommige heb je geen keus. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere kosten die je per maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering geboden is heb je hier wel keus vrijheid in.

Voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij

Twijfel je tussen verzekeraars, dan kun je het af laten hangen van de voorwaarden die het slimste bij uw wensen passen. Je kan onder andere naar de volgende punten kijken:

 1. Heeft de verzekeringsmaatschappij eigen risico?
 2. Wat is de opzegtermijn van de AVP-verzekering?
 3. Moet je eenmalige poliskosten betalen?
 4. Op welke manieren kun je jouw gebreken melden?
 5. Biedt de verzekeraar tevens een pakket aan waar tevens de opstalverzekering en inboedelverzekering onder valt?

  Snel overstappen AVP

  Het klinkt ingewikkeld om je oude AVP te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is zo geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering verplicht aan gaan.