Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken?

Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld tevens aansprakelijk voor schade aangericht door je papegaai.

Vergelijk Aansprakelijkheidsverzekeringen

Vul uw gegevens in om verzekeringen te ontvangen voor uw auto.

Laatste prijsupdate: 6 februari 2023

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Tenslotte is het eigenlijk voor vrijwel iedereen een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een gebreken veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u aansprakelijk voor deze schade. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de kosten die hieruit volgt zelf betalen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor verzekerd en zal uw verzekering de kosten om de gebreken te dekken betalen. Het is niet voorgeschreven om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel slim zijn. Het hoeft dan ook niet zo te zijn dat u de schade zelf veroorzaakt heeft. Een kapotte waterleiding bij de buurman, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buurman. Het kan verkeren. Ook hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering ga je aan om je te verzekeren voor schades waar je volgens de wet verantwoordelijk voor bent. Dit zijn schades die je aandoet aan anderen of de spullen van personen. Denk aan de boormachine van je collega die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die valt over een losliggend touw in je huis en zijn been breekt. Een WA verzekering dekt niet alleen de gebreken die jij hebt gemaakt, tevens die van onder meer je kinderen. Met een WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schadebedrag van 1.250.000 euro. Met een AVP bescherm je naast je eigen banksaldo, maar tevens die van de persoon die je per ongeluk schade toebrengt. Wij assisteren bij het maken van een keuzemogelijkheid voor de aansprakelijkheidsverzekering voor jouw gezin. Uw aansprakelijkheidsverzekering gedekt u tegen gebreken aan andere mensen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

U wilt niet te hoog gedekt zijn en tevens niet voor elk klein dingetje. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is waarschijnlijk geen onnodige luxe. U acht de kans meestal klein, maar u zit in het algemeen op de keper beschouwd wat prettiger op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die schade aanricht bij de buurman voor u financieel geen effecten heeft. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje en komt immer op een moment dat het u niet goed uitkomt, met name financieel niet.

De kosten kunnen nogal snel oplopen als het wel mis gaat. Met een lage kosten elke maand kunt u dit risico al afdekken. Voor zo’n €34 per kalenderjaar bent u al goed verzekerd. U kunt bij de verzekeraar kiezen voor welk bedrag u de verzekering wilt aan gaan. Dit ligt in de regel tussen de €500.000 en €2.500.000 per claim. U kunt dit terug vinden in uw voorwaarden van de polis. Als u gebruik moet maken van uw verzekering en u komt er niet uit met de tegenpartij. Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Heeft u deze niet? Dan kunt u hier een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Willem de Boer

Docent

"Ieder jaar hebben de grote aanbieders wel een aanbieding voor overstappers. Ik ben ingeschreven op de mailinglijst van Overstappenisnieteng.nl en maak altijd gebruik van een aanbieding die ik per mail krijg."

Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering FAQ

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee, in Nederland is het niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Natuurlijk wordt het wel aangeraden. Want als u of een van de kinderen schade aan een ander veroorzaakt kan de vergoeding best snel in de papieren lopen.

Zijn mijn huisdieren meeverzekerd?

Ja, in de meeste gevallen worden zowel kinderen als huisdieren automatisch meeverzekerd. Dat is omdat u als baasje eindverantwoordelijk bent voor uw dier.

Controleer altijd de polisvoorwaarden voordat u een AV afsluit. Wellicht zijn er nog uitzonderingen op de regel en wordt niet alles gedekt. 

Het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekering loont altijd.

 

Wanneer heb ik een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Heeft iemand schade geleden door u of een familielid? Dan bent u in de meeste gevallen aansprakelijk.

Met een aansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd tegen hoge kosten aan schade die een ander is toegedaan.

Aansprakelijkheidsverzekering Nieuws

It seems we can't find what you're looking for.