Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren

Aansprakelijkheidsverzekering Unive

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan uiteindelijk slim zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je verzekerd zijn voor de gebreken die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet precies voor welke verzekeraar je het slimste kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het voordeligste is? In dit artikel vindt je alle kennis die je benodigd alvorens je begint met aansprakelijkheidsverzekering unive, en alvorens je er 1 gaat vinden.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te keren bij aansprakelijkheidsverzekering unive is dat jij verantwoordelijk bent voor de te verhalen schade aan personen of goederen. Als dat zo is, zijn ook de schades achteraf gedekt.

Een tegenslag zit in een klein hoekje. Je partner kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het tennissen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een oom voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet gedekt bent voor dit type gebreken. Een AVP dekt de schade als jij of je familielid per ongeluk de aanstichter is van gebreken aan anderen. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je vriendin als particulier maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een WA verzekering biedt bescherming voor schade waar jij of je vriendin aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Ook ben je gedekt voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met voorbedachte rade mag zijn toegebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de gebreken, betekent niet dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent soms tevens verantwoordelijk voor schade aangebracht door je papegaai. ook ben jij aansprakelijk voor gebreken die is voorzaakt door een mankement aan jouw huis. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van je huis op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per tegenslag een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering geldt voor schade waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent. Hiermee wordt bedoeld: schade door onzorgvuldig handelen. schade door opzet en schade door een groep vallen niet onder de dekking. Veroorzaak je schade aan je eigen spullen of die van andere gezinsleden? tevens dit valt niet onder de dekking.

Je kunt deze verzekering voor jezelf aan gaan, maar tevens voor een ander, zoals je partner en je kinderen. Kinderen moeten minderjarig zijn – in dit geval onder de 21 – en inwonend. Studerende kinderen mogen, tevens als ze uitwonend zijn, worden meeverzekerd. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Maar voor een paar euro elke maand kun je jezelf of een dierbare verzekeren tot een bedrag van maximaal 2,vijf miljoen euro. Vergelijk nu!{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

Een WA verzekering sluit je af om je te verzekeren voor schades waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent. Dit zijn gebreken die je aandoet aan anderen of de goederen van anderen. Denk aan de computer van je collega die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die valt over een laaghangend touw in jouw woonkamer en zijn schouder breekt. De AVP dekt bijna alle schade die jij hebt gemaakt, tevens die van bijvoorbeeld je logés. Met de WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schade van €1.000.000.

Met een aansprakelijkheidsverzekering bedisplay je niet alleen je eigen banksaldo, maar tevens die van degene die je per abuis schade toebrengt. Wij assisteren bij het kiezen van de beste AVP voor jouw gezin.

Uw aansprakelijkheidsverzekering gedekt u tegen schade aan andere personen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

 • De WA verzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
 • Een aansprakelijkheidsverzekering uitgekeerd letsel schade en zaakschade
 • Opzettelijke schade is niet verzekerd
 • Zuivere vermogensschade is ook uitgesloten

Een WA verzekering is een verzekering die gebreken die jij aan een ander persoon of zijn spullen aanbrengt. De polis is in de basis bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als verzekerde gebreken aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot circa €1.250.000 vergoed per situatie. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In dit land is het afsluiten van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Met name met huisdieren zit een tegenslag in een nihil hoekje. De kosten voor het terug betalen van de veroorzaakte gebreken kan dan enorm hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de WA-verzekering voor auto’s, hoort de WA verzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je betaalt voor een WA verzekering met bescherming voor het gehele gezin (bij benadering €50 per kalenderjaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en absoluut geen reden om zo’n polis niet af te sluiten. Ook ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan een ander, veel meer kwijt. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoedt niet:

 • Met opzet veroorzaakte gebreken
 • schade aan lucht-, vaar- en motorrijtuigen
 • gebreken aan gehuurde of geleasede zaken

  Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

  Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeraars kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij een aantal heb je geen keuzemogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere premie die je maandelijks moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering verplicht is heb je hier wel optie vrijheid in.

 • Waarom sluit je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af?

  De meeste Nederlanders hebben al een aansprakelijkheidsverzekering voor privésituaties. Alleen dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) geen schades die je als bedrijf veroorzaakt. Zo’n schade kan flink in de papieren lopen, dus is het verstandig een AVB te hebben. Heb je dit niet? Dan loop je het gevaar dat je zo’n hoge schadeclaim niet zelf kunt betalen. Zeker als kleine zelfstandige kan dit een probleem zijn, waar je liever niet mee te maken krijgt.

  Simpel overstappen aansprakelijkheidsverzekering

  Het klinkt ingewikkeld om je oude WA verzekering te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is zo geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de annuleren dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering unive aan gaan.