Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren

Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan toch ook verstandig zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je verzekerd zijn voor de schade die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet precies voor welke verzekeraar je het goedkopere kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het meest voordelige is? In dit artikel vindt je alle kennis die je benodigd voordat je begint met aansprakelijkheidsverzekering particulieren, en alvorens je er 1 gaat afsluiten.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij aansprakelijkheidsverzekering particulieren is dat de verzekeringnemer aansprakelijk bent voor de te verhalen schade aan mensen of goederen. Als dat zo is, zijn tevens de gevolgschades gedekt.

Een ongeluk zit in een niet groot hoekje. Je zoon kan per abuis een bal door het raam schoppen gedurende het tennissen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een opa voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor dit type gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt de kosten van de schade als jij of je gezinslid per ongeluk de aanstichter is van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je vriendin als particulier maken. Eventuele gebreken gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een WA verzekering biedt dekking voor gebreken waar jij of je dochter verantwoordelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Hiernaast ben je verzekerd voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de gebreken zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor gebreken aangericht door je papegaai. ook ben jij aansprakelijk voor schade die ontstaat door een mankement aan jouw woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw woning op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je aansprakelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een schade veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u verantwoordelijk voor deze gebreken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de kosten die hieruit volgt zelf betalen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor gedekt en zal uw verzekering de kosten om de schade te dekken betalen. Het is niet verplicht om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel slim zijn. Het hoeft overigens niet zo te zijn dat u de schade zelf veroorzaakt heeft. Een gesprongen waterleiding bij de buren, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buren. Het kan gebeuren. Ook hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering. {

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering aan gaan?

U kunt bij de verzekeraar kiezen voor welk bedrag u de verzekering wilt aan gaan. Dit ligt vrijwel altijd tussen de €500.000 en €2.500.000 per gebeurtenis. U kunt dit terug vinden in uw voorwaarden. Als u gebruik moet maken van uw verzekering en u komt er niet uit met de tegenpartij. Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Heeft u deze niet? Dan kunt u hier een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Wanneer je iets doet dat schade veroorzaakt, ben je er volgens de wet aansprakelijk voor. Dat houdt in dat je de kosten van de schade moet betalen. Eigendommen kunnen zijn beschadigd, maar je kunt tevens iemand per ongeluk verwonden. Heb je kleine kinderen? Dan is de ouder verantwoordelijk voor de gebreken die zij veroorzaken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet je de schade uit eigen zak betalen. Een kleine schade is in de regel niet het probleem. Maar stel dat iemand door iets wat jij zonder opzet hebt gedaan ziek wordt of gehandicapt raakt? Dan loopt de gebreken al simpel op.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

  • De WA verzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
  • De aansprakelijkheidsverzekering particulieren uitgekeerd letsel schade en zaakschade
  • gebreken die met opzet is veroorzaakt wordt niet betaald
  • Zuivere vermogensschade is tevens uitgesloten

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die gebreken die jouw kind(eren) aan een ander persoon of zijn bezittingen aanbrengt. De verzekering is in beginsel bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als verzekeringnemer gebreken aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot circa €1.250.000 vergoed per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een AVP verplicht?

In ons land is het vinden van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Met name met kinderen zit een tegenslag in een nihil hoekje. De kosten voor het terug betalen van de schade kan dan enorm hoog uitvallen.

AVP: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de aansprakelijkheidsverzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een AVP hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De kosten die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking (circa €50 per kalenderjaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief niet hoog en sowieso geen reden om zo’n verzekering niet aan te gaan. ernaast ben je als je g1 AVP hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan een ander, veel duurder uit. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Premie gebaseerd op gezinssamenstelling

De premie die u moet betalen voor de aansprakelijkheidsverzekering particulieren hangt af van uw gezinssamenstelling. Standaard zijn er 2 typen polissen te identificeren: de bescherming voor alléénstaand en de dekking in gezinsverband. Onder de dekking gezinsverband wordt een uitgebreidere groep meeverzekerd, hier behoren tevens kinderen tot 27 jaar bij.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeraars kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij sommige heb je geen keus. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere premie die je per maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering geboden is heb je hier wel keus vrijheid in.

Vergelijk altijd de premie bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Er zijn dus wel een groot aantal factoren die cruciaal zullen zijn op de hoogte van de kosten en kan de maandprijs daarom ook anders uitvallen bij diverse verzekeraars. Een vergelijking loont behalve op het gebied van de premies tevens nog op het gebied van de dekking. Een lage maandprijs met een dekkingsbedrag per geval dat aan de lage kant ligt, zal wel irritant consequenties met zich meebrengen wanneer er schadeclaims worden ingediend. Ook het eigen risico van dit type verzekering is geen factor die je niet over het hoofd moet zien bij het vergelijken. Per geval kan dat aardig oplopen en bekijk je dus te allen tijde de optie om het eigen risico af te aankopen. Dat houdt in gewoonlijk een hoger premiebedrag, maar ben je er ook verzekerd van dat er in geen geval bijkomende kosten zullen zijn in situatie van een schade.

Bekijk bij dezelfde verzekeraar tevens de beslissing om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Dat komt zeker van te pas in gevallen waarbij er claims ingediend zullen worden en is een combinatie van beide verzekeringen (rechts- en bedrijfsaansprakelijkheid) de meest simpele methode om in alle gevallen op steun te mogen rekenen.

Snel overstappen AVP

Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is zo geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de annuleren dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering particulieren aan gaan.