Wat Is Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering Ing

Met een AVP voor particulieren (AVP) dek je je aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en aan zaken. Je hoeft de veroorzaakte gebreken niet zelf gemaakt te hebben. Een gesprongen waterleiding die watergebreken veroorzaakte bij de buren, is misschien schade die je niet echt zelf gemaakt hebt. Op de keper beschouwd wordt de schade jou op grond van de wet wel toegerekend. We spreken in dit geval over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een AVP?

Reden voor de verzekering om uit te betalen bij aansprakelijkheidsverzekering ing is dat de verzekeringnemer verantwoordelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan mensen of zaken. Als dat het geval is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Een tegenslag zit in een nihil hoekje. Je partner kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het tennissen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een opa voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet goed verzekerd bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als jij of je vrouw per abuis de aanstichter is van gebreken aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de gebreken die jij of je familielid als privé-persoon maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een WA verzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een AVP biedt bescherming voor gebreken waar jij of jouw zoon aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Hiernaast ben je verzekerd voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, houdt in niet dat jij de gebreken zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent soms tevens aansprakelijk voor schade aangericht door je kat. Ook ben jij verantwoordelijk voor gebreken die is ontstaan door een mankement aan jouw huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van je huis op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is niet voorgeschreven in Nederland, maar wel aan te raden. Als jij of jouw vriendin iets doet waarmee gebreken wordt veroorzaakt, kun je over het algemeen verantwoordelijk worden gesteld voor de geleden schade. Dat betekent dat de verzekerde opdraait voor de materiële gebreken, maar tevens voor letselschade. Zeker die letselgebreken kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je verzekerd bent.{

Waarom een WA verzekering?

De AVP ga je aan om je te beschermen tegen schades waar je wettelijk aansprakelijk voor bent. Dit zijn gebreken die je aandoet aan anderen of de goederen van personen. Denk aan de boormachine van je oom die je uit je handen laat vallen. Of je oom die valt over een losliggend snoer in jouw woonkamer en zijn sleutelbeen breekt. Een AVP vergoedt bijna alle gebreken die jij hebt veroorzaakt, tevens die van onder meer je huisdieren. Met een WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schadebedrag van 1.250.000 euro.

Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar ook die van de persoon die je per abuis gebreken toebrengt. Wij helpen bij het maken van een keus voor de aansprakelijkheidsverzekering voor jou.

Uw aansprakelijkheidsverzekering gedekt u tegen gebreken aan andere mensen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent gedekt tegen schade aan anderen

 • De aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
 • De AVP vergoed letsel schade en zaakschade
 • Met opzet veroorzaakte gebreken wordt niet vergoed
 • Zuivere vermogensschade is tevens uitgesloten

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die gebreken die iemand aan een ander persoon of zijn goederen aanbrengt. De polis is in de basis bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als verzekeringnemer gebreken toebrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot circa €1.250.000 gedekt per situatie. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren verplicht?

In Holland is het aan gaan van een AVP niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Vooral met kleine kinderen zit een tegenslag in een klein hoekje. De kosten voor het vergoeden van de schade kan dan erg hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de AVP niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een AVP hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering met bescherming voor het gehele gezin (bij benadering €50 per kalenderjaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief laag en absoluut geen reden om een verzekeringspolos niet aan te gaan. Ook ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt en wel aansprakelijk bent voor gebreken aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeringsmaatschappijen kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij niet alle heb je geen keuzemogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere premie die je per maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering geboden is heb je hier wel keuzemogelijkheid vrijheid in.

Voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij

Twijfel je tussen verzekeraars, dan kun je het af laten hangen van de voorwaarden die het beste bij uw wensen passen. Je kan onder meer naar de volgende kenmerken kijken:

 1. Heeft de verzekeraar eigen risico?
 2. Wat is de opzegtermijn van de AVP-verzekering?
 3. Moet je eenmalige poliskosten betalen?
 4. Op welke manieren kun je je schade melden?
 5. Biedt de verzekeringsmaatschappij tevens een pakket aan waar ook de opstalverzekering en inboedelverzekering onder valt?

  Easy overstappen aansprakelijkheidsverzekering

  Het klinkt ingewikkeld om je oude AVP te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering ing vinden.