Wat Is Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering Afsluiten

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan toch ook verstandig zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je verzekerd zijn voor de gebreken die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet exact voor welke verzekeraar je het beste kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het meest voordelige is? In dit artikel vindt je alle gegevens die je benodigd alvorens je begint met aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, en voorafgaand je er 1 gaat afsluiten.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te keren bij aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is dat jij verantwoordelijk bent voor de te verhalen schade aan personen of zaken. Als dat zo is, zijn tevens de schades achteraf gedekt.

Een ongeval zit in een niet groot hoekje. Je zoon kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het tennissen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet verzekerd bent voor dit type schade. Een WA verzekering vergoedt de schade als jij of je gezinslid per ongeluk de veroorzaker is van schade aan anderen. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als privé-persoon maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een WA verzekering biedt bescherming voor schade waar jij of je vriendin verantwoordelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Ook ben je verzekerd voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld tevens verantwoordelijk voor schade aangericht door je hond. Ook ben jij verantwoordelijk voor gebreken die ontstaat door een gebrek aan jouw woning. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van jouw woning op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een nihil hoekje. Je kind kan per tegenslag een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een WA verzekering is niet geboden voor Nederlanders, maar wel aan te raden. Als jij of je gezinslid iets doet waardoor schade ontstaat, kun je namelijk verantwoordelijk worden gesteld voor de schade. Dat betekent dat jij opdraait voor de schade aan goederen, maar ook voor letselschade. Zeker die letselschade kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je verzekerd bent.{

Waarom een AVP?

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren sluit je af om je te beschermen voor schades waar je volgens de wet verantwoordelijk voor wordt gehouden. Dit zijn gebreken die je toebrengt aan personen of de spullen van andere mensen. Denk aan de boormachine van je buurman die je uit je handen laat vallen. Of je broer die valt over een losliggend snoer in je woonkamer en zijn been breekt. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoedt bijna alle schade die jij hebt veroorzaakt, tevens die van onder meer je kinderen. Met een aansprakelijkheidsverzekering binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schadebedrag van ruim een miljoen euro.

Met de AVP bescherm je naast je eigen banksaldo, maar tevens die van de persoon die je per abuis gebreken berokkent. Wij helpen bij het maken van een keus voor de aansprakelijkheidsverzekering particulieren voor jouw gezin.

Uw aansprakelijkheidsverzekering gedekt u tegen schade aan andere personen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

 • De AVP wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
 • De aansprakelijkheidsverzekering betaald letsel gebreken en zaakschade
 • schade die met opzet is veroorzaakt wordt niet betaald
 • Zuivere vermogensgebreken is ook uitgesloten

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die gebreken die jij als verzekerde aan een ander persoon of zijn goederen aanbrengt. De verzekeringspolis is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Als u als klant gebreken toebrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot rondom €1.250.000 vergoed per situatie. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een WA verzekering verplicht?

In ons land is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Met name met enthousiaste huisdieren zit een tegenslag in een klein hoekje. De kosten voor het terug betalen van de veroorzaakte schade kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de WA verzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een AVP hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandelijkse kosten die je betaalt voor een AVP met dekking voor het gehele gezin (bij benadering €50 per twaalf maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en zeker geen reden om zo’n verzekering niet aan te gaan. ook ben je als je géén AVP hebt en wel aansprakelijk bent voor gebreken aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Dekking WA verzekering

Een AVP vergoedt over het algemeen:

 • gebreken waar jij verantwoordelijk voor bent zoals immateriële gebreken bij andere mensen en gebreken aan goederen
 • gebreken die per ongeluk toegebracht is
 • gebreken aangericht door je zoon
 • schade als gevolg van een mankement aan je huis

  Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

  Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij enkele verzekeraars kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij een aantal heb je geen mogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere kosten die je maandelijks moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering verplicht is heb je hier wel keuze vrijheid in.

  Wat voor soort aansprakelijkheidsverzekering kan ik het beste aan gaan?

  Als je aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijkt moet je bij de polisvoorwaarden letten op de verschillende modules die vergoedt zijn. Ben je alleenstaand, dan vallen alleen jijzelf, eventuele gasten en huispersoneel onder de dekking. Maar bij niet alle verzekeraars zijn tevens kinderen tot een zekere leeftijd verzekerd op een aansprakelijkheidsverzekering voor singles. Schade die veroorzaakt wordt door huisdieren kun je ook verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Schade met de auto valt onder de verplichte WA-verzekering voor automobilisten, maar dat is een hele andere verzekering.

  De meeste verzekeraars bieden een pakket aan waar je jouw opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering in onder kunt brengen. De opstalverzekering biedt bescherming aan schade aan de opstal, de inboedelverzekering dekt schade die je aan de inboedel oploopt. Verzekeraars bieden verscheidene opties aan om je aansprakelijkheidsverzekering zoveel een mogelijkheid te laten passen bij je gezinssituatie. Ben je alleenstaand, dan hoef je onder andere niet hetzelfde bedrag te betalen als families met kinderen.

  Uitwonende studerende kinderen worden gewoonlijk meeverzekerd. Dit geldt ook voor huisdieren, ouders of opa’s en oma’s die bij je inwonen. Twijfel je welke keuze het slimste bij je gezinssamenstelling past, dan kun je te allen tijde contact opnemen met de verzekeraar naar jouw keuzemogelijkheid. We bieden verder vergelijkingstools voor rechtsbijstandsverzekeringen, inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen aan.

  Eenvoudig overstappen aansprakelijkheidsverzekering particulieren

  Het klinkt moeilijk om je oude aansprakelijkheidsverzekering te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de annulatie dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering afsluiten aan gaan.